AddThis Social Bookmark Button

Ειδήσεις

Τα μαθήματα ζωής της κολύμβησης

Περισσότερα...Τα εφόδια που μπορεί να αποκτήσει κάποιος από την κολύμβηση είναι τόσο σημαντικά που δεν έχουν αντίκρισμα μόνο στις πισίνες αλλά και στη ζωή.

του Στέφανου Σουλιώτη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η κολύμβηση δεν είναι απλά ένα άθλημα, δεν είναι μόνο η πισίνα, οι ατέλειωτες ώρες προπόνησης, το γυμναστήριο, οι αγώνες, το βάθρο και τα μετάλλια. Είναι πολλά περισσότερα από αυτά. Είναι τα μαθήματα ζωής που παίρνουμε τα οποία δε μπορούν να αποτυπωθούν σε κανένα βιογραφικό, δεν αγοράζονται και δεν πωλούνται.

Η υπομονή είναι αρετή
Η πρόοδος θα έρθει αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά. Σε όλους μας έχει τύχει κάτι που θέλουμε πάρα πολύ, να το θέλουμε εδώ και τώρα. Το αποτέλεσμα είναι να απογοητευόμαστε σε περίπτωση που δεν το έχουμε καταφέρει μέσα σε πέντε λεπτά. Όλοι ψάχνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Δε γίνεται όμως έτσι. Πρέπει να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους ώστε βήμα βήμα να πάμε εκεί που θέλουμε. Μην σε παίρνει από κάτω όταν κάποια ημέρα δεν σου βγήκε η προπόνηση όσο τέλεια ήθελες και μη σκας που σήμερα δεν ήσουν πιο γρήγορος σε σχέση με χθες. Για να έλθει η πρόοδος προς το μέλλον απαιτείται η υπομονή προς το παρόν!

Όλα με τη σειρά τους
Έχοντας μεγάλους στόχους κατά νου είναι λογικό τα μυαλά μας να πάρουν αέρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι μεγάλοι στόχοι είναι που μας παρακινούν να γίνουμε καλύτεροι. Κανείς δε λέει να πάψεις να ονειρεύεσαι. Άλλωστε αν κάτι μπορείς να το ονειρευτείς μπορείς και να το κάνεις. Χρειάζεται όμως σωστή διαχείριση. Εύκολα μπορεί να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό και να παραλείψεις ή να αγνοήσεις τις συμβουλές του προπονητή γιατί νομίζεις πως είναι χάσιμο χρόνου να λέει τα αυτονόητα ή πράγματα που ακούς κάθε μέρα. Όσο ταλαντούχοι και αν είμαστε τα βήματα πρέπει να είναι τόσο μικρά όσο ενός μωρού. Ακούγεται εξοργιστικό και μοιάζει με αιωνιότητα αλλά η επιτυχία στην κολύμβηση και στη ζωή έρχεται βήμα με το βήμα, λάθος με το λάθος.

Να χαίρεσαι την ήττα
Ένας από τους πιο σύντομους και αλάνθαστους τρόπους για να αντιληφθείς τον χαρακτήρα κάποιου είναι το πως αντιμετωπίζει μία κακή κούρσα. Κατεβαίνει στα αποδυτήρια, κάνει μπάνιο, φοράει την αθλητική φόρμα και αποφασίζει να μη συνεχίσει στο υπόλοιπο της διοργάνωσης; Χτυπάει με μίσος την επιφάνεια του νερού, βγαίνει από την πισίνα, βγάζει χολωμένος τα γυαλάκια του και σηκώνει ψηλά τα χέρια αναθεματίζοντας την κακή του τύχη; Πηγαίνει στον προπονητή του, συζητάει για λίγα λεπτά κοιτάζοντας με εκδικητικό βλέμμα το νερό της πισίνας και αποφασίζει να κολυμπήσει στην επόμενη κούρσα; Θα υπάρξουν κακοί αγώνες. Θα «φας» άκυρο είτε σε μια εκκίνηση είτε στη ζωή. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θα υπάρξουν φορές που η ζωή θα σου συμπεριφερθεί άδικα, που θα έπρεπε να είχες νικήσει αλλά δε νίκησες, που οι επιδόσεις σου δεν θα αντικατοπτρίζουν τα χαμένα σαββατοκύριακα, τα πρωινά ξυπνήματα, τον όγκο προπόνησης και την αφοσίωση που έχεις επιδείξει. Η ερώτηση όμως είναι ίδια είτε αφορά την κολύμβηση είτε τη ζωή: Πώς θα επιστρέψεις δυνατότερος; Τι θα κάνεις για να μετατρέψεις την πίκρα της ήττας στο καλύτερο πράγμα που σου έχει συμβεί; Να θυμάσαι πάντα: «Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις».

Καλύτερα στο 8 παρά στο 10
Τα αποτελέσματα έρχονται επειδή είμαστε καλοί πολλές φορές και όχι τέλειοι κάποιες φορές. Είναι καλύτερο οι επιδόσεις σου να αξιολογούνται συχνά κοντά στο οκτώ ή στο εννέα παρά αραιά και που στο δέκα. Το δέκα πολλές φορές μπορεί να είναι πλασματικό ή πρόσκαιρο. Σίγουρα κανείς δε θέλει να είναι σήμερα πρώτος και αύριο ουραγός. Η σταθερότητα σημαίνει πως ο,τι μαθαίνεις στην προπόνηση έχει γίνει κομμάτι του εαυτού σου. Είναι οι ιδέες σου, αυτές που σε αντιπροσωπεύουν και σε καθορίζουν. Παράλληλα το βήμα που χρειάζεσαι για να πας από το οκτώ στην τελειότητα είναι πιο στέρεο γιατί πίσω έχει υπόβαθρο. Η συνεπής επίτευξη μικρών στόχων μας εκτοξεύει όλο και πιο ψηλά.

Όλα είναι στο μυαλό
Η κολύμβηση και γενικά ο αθλητισμός δοκιμάζει τα πνευματικά μας όρια. Πόσες φορές χασκογέλασες όταν είδες τον προπονητή σου να γράφει στον πίνακα το σετ που πρέπει να κολυμπήσεις λέγοντας μέσα σου πως δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να το καταφέρεις. Και όμως το έκανες τι και αν πριν λίγο έτρεμες μέσα στο νερό όχι από το κρύο αλλά από το φόβο πως δεν θα κάνεις ούτε το μισό. Έβγαλες όλο το σετ και ας ξεκίνησες δειλά στην αρχή. Η πραγματικότητα είναι πως ποτέ δεν ξέρουμε πόσο δυνατοί είμαστε αν δε βρεθεί μία αιτία να βγει αυτή η δύναμη από μέσα μας. Πολλές φορές θα πεις τη λέξη «αδύνατον» αλλά μόνο λίγες θα τις εννοείς πραγματικά γιατί σχεδόν πάντα θα τα έχεις καταφέρει· και στην τεράστια εργασία που σου ανέθεσαν στο πανεπιστήμιο και στο φιλόδοξο πρότζεκτ που ανέλαβες στη δουλειά και στη δημιουργία ευτυχισμένης οικογένειας που ονειρευόσουν.

Τα οφέλη που προσφέρει η άθληση

Περισσότερα...Ο αθλητισμός είναι βασικό στοιχείο στη ζωή κάθε ανθρώπου που προσέχει την υγεία του. Είτε ρωτήσεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό, είτε ένα τυχαίο άνθρωπο που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την άθληση, η απάντηση που θα πάρεις είναι η ίδια. Τα οφέλη που προσφέρει η άθληση στην υγεία είναι πιο σημαντικά από οποιασδήποτε άλλη δραστηριότητα.
Εκεί που όμως οι απόψεις αρχίζουν να διίστανται, είναι στο ποιο άθλημα είναι το καλύτερο για την ενίσχυση της υγείας. Υπάρχουν άλλωστε εκατοντάδες διαφορετικοί τρόποι εκγύμνασης του σώματος και αδιαμφισβήτητα ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Η κολύμβηση ωστόσο, πέρα από το ότι είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές άθλησης, είναι και από τις πιο... φιλικές προς τον οργανισμό. Παρουσιάζουμε τους δέκα λόγους που η επαφή με το νερό είναι ένα πραγματικό βάλσαμο στον ανθρώπινο οργανισμό.

1. Η δυνατότητα να έχεις παραπάνω, κάνοντας λιγότερα
Σε σχέση με τις υπόλοιπες αερόβιες μορφές αθλητισμού, η κολύμβηση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα πως δεν καταπονεί καθόλου το σκελετικό σύστημα του οργανισμού. Το μυστικό κρύβεται στην άνωση του νερού, που ωθεί το σώμα προς τα πάνω. Με αυτό το τρόπο, το βάρος μας μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει πως η πισίνα είναι το ιδανικό μέρος για να καταπολεμηθεί η δυσκαμψία των μυών αλλά και οι πόνοι στις αρθρώσεις, αφού το νερό από μόνο του μας βοηθά να γυμναστούμε. Με λίγα λόγια, η κολύμβηση μπορεί να «τεντώσει» και να γυμνάσει τους μύες, αλλά και να χαλαρώσει τους αρθριτικούς πόνους ταυτόχρονα.

2. Η αυξημένη μυική τόνωση και δύναμη
Σε σύγκριση με άλλες ασκήσεις εκγύμνασης, η κολύμβηση προσφέρει στον οργανισμό παραπάνω μυική δύναμη αλλά και μυική τόνωση. Αυτό εξηγείται πολύ απλά από το γεγονός ότι το νερό είναι δώδεκα φορές πιο πυκνό από τον αέρα. Ετσι, ο οργανισμός συνηθίζει σε πιο απαιτητικούς ρυθμούς και πέρα από το ότι γυμνάζεται εντονότερα, ασφαλίζεται από τους μικροτραυματισμούς που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να πάθει.

3. Αυξημένη ευκαμψία και ελαστικότητα
Πολλές φορές παρατηρούμε γυμνασμένους ανθρώπους να έχουν χάσει κάθε στοιχείο ελαστικότητας πάνω τους. Ειδικά οι ασκήσεις με βάρη, παρόλο που ενισχύουν σημαντικά τη μυική δύναμη, κατά κάποιο τρόπο «πετρώνουν» το σώμα. Αντίθετα, η κολύμβηση βοηθά τις αρθρώσεις να χαλαρώσουν και με αυτό το τρόπο κάνει πιο ελαστικό το σώμα. Το τέντωμα των μυών είναι επίσης πολύ σημαντικό και επηρεάζει θετικά την ευελιξία.

4. Η βοήθεια στη καρδιακή υγεία
Πέρα από τους υπόλοιπους μύες που εκγυμνάζει, η κολύμβηση βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του πιο σημαντικού μυ από όλους, τη καρδιά. Το κολύμπι βοηθά τη καρδιά να αντλεί αποτελεσματικότερα το αίμα, πράγμα που οδηγεί στη καλύτερη ροή του. Ερευνες αποδεικνύουν πως οι κολυμβητές έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κάποια καρδιακή νόσο. Ο ρυθμός που χρειάζεται στη διαδικασία της κολύμβησης, δίνει σημαντικές βοήθειες στη καρδιακή υγεία.

5. Ο έλεγχος του βάρους
Η κολύμβηση θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την απώλεια βάρους, αλλά και για τον έλεγχο αυτού. Βέβαια, οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της εξάσκησης είναι ανάλογες με την ένταση που κολυμπάμε. Σε σχέση όμως με άλλες αερόβιες ασκήσεις, το κολύμπι είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους, καθώς καίει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων.

6. Η καταπολέμηση του άσθματος
Συνήθως όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα άσθματος, έχουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ο ξηρός αέρας ενός γυμναστηρίου δεν βοηθά καθόλου τους ασθματικούς. Αντίθετα, το υδάτινο περιβάλλον είναι ιδανικό για όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, αφού μπορεί ακόμα και να τα καταπολεμήσει. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Respirology, όταν μια ομάδα παιδιών ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης έξι εβδομάδων, είδαν βελτίωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων άσθματος, το ροχαλητό και την αναπνοή.

7. Μειώνει τη χοληστερίνη
Η προπόνηση εντός πισίνας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη σωστή ρύθμιση της χοληστερίνης στο σώμα. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη στον οργανισμό σε χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο να ρυθμίσουμε κατάλληλα τα επίπεδα ώστε να έχουμε μόνο την απαραίτητη «καλή» χοληστερίνη. Το κολύμπι μπορεί να κρατά σε σταθερό βαθμό το επίπεδο της «καλής» χοληστερίνης ενώ παράλληλα μειώνει αρκετά την ύπαρξη της «κακής».

8. Μειωμένη πιθανότητα για διαβήτη
Η αερόβια άσκηση αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα ενάντια στο διαβήτη. Σε μια μελέτη, οι άνδρες μείωσαν τον κίνδυνο του διαβήτη κατά 6% για κάθε 500 θερμίδες που έκαιγαν κάνοντας κάποια αερόβια άσκηση. Με μόλις τριάντα λεπτά πρόσθιο κολύμπι τρεις φορές την εβδομάδα, μπορείτε να κάψετε 900 θερμίδες - μειώνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 κατά 10%. Μια μελέτη που επικεντρώθηκε στις γυναίκες έδωσε επίσης τα ίδια οφέλη: Η έντονη άσκηση μόνο μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 κατά 16% σε σχέση με τις αδρανείς γυναίκες

9. Καταπολεμά το άγχος και προσφέρει θετική ενέργεια
Τα ευχάριστα συναισθήματα που νιώθουμε αρκετές φορές οφείλονται στην αύξηση των ενδορφινών. Η κολύμβηση είναι το άθλημα που αυξάνει τις ενδορφίνες παραπάνω από κάθε άλλο. Παράλληλα, η χαλάρωση που προσφέρει το νερό στους μύες, προσφέρει στον οργανισμό αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά τις γιόγκα. Εκτός από τα... «μεταφυσικά» οφέλη της κολύμβησης, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αλλάξει πραγματικά τον εγκέφαλο προς το καλύτερο μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως νευρογέννεση του ιπποκάμπου, στην οποία ο εγκέφαλος αντικαθιστά τα κύτταρα που χάνονται από το άγχος.

10. Αυξάνει τις πιθανότητες για επιμήκυνση της ζωης
Μπορεί να μην είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η κολύμβηση βοηθά στην επιμήκυνση της ζωής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας έκαναν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 40.547 άνδρες, ηλικίας 20 έως 90 ετών. Το συμπέρασμα που έβγαλαν ήταν πως όσοι κολυμπούσαν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κατά μέσο όρο, από τους δρομείς, τους περιπατητές και τους άνδρες που δεν ασκούνταν καθόλου. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν ότι τα ίδια οφέλη ισχύουν και για το γυναικείο φύλο.

Nα στείλω το παιδί μου στην πισίνα;

Από ποια ηλικία μπορώ να στείλω το παιδί μου να μάθει κολύμπι;
Πώς θα επηρεάσει τη σωματική του ανάπτυξη;
Πώς θα επιδράσει το χλώριο στην υγεία του;
Tι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι χώροι της πισίνας;
Όλα όσα πρέπει να μάθετε για να να είστε ήσυχοι ότι είναι ασφαλή!

Περισσότερα...Oι πισίνες αποτελούν πόλο έλξης για τα παιδιά, καθώς συνδυάζουν τη δροσιά με το ομαδικό παιχνίδι και την άθληση. H πισίνα είναι ένας άριστος χώρος για άσκηση ολόκληρου του σώματος. Tο παιδί, όταν είναι μέσα στο νερό, δεν χρειάζεται να στηρίζεται στα πόδια του ή στην πλάτη του για να κάνει μια άσκηση. Αποφεύγονται έτσι κακώσεις και τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων, που συχνά παρατηρούνται όταν τα παιδιά «χοροπηδούν» στο έδαφος παίζοντας μπάλα ή κάνοντας γυμναστική. Tο κολύμπι λοιπόν θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα αθλήματα για την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Όμως, παρά τα πλεονεκτήματά του, κρύβει και κινδύνους. Γι’ αυτό, πριν γράψετε το παιδί σας σε μια ιδιωτική ή δημόσια πισίνα, καλό είναι πρώτα να ενημερωθείτε για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που τηρούνται σε αυτούς τους χώρους και για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνετε εσείς ως γονιός, ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητες... περιπέτειες.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κολύμβηση ;
Oι περισσότερες πισίνες δέχονται παιδιά από 4 ετών και άνω, ώστε να έχουν... απαλλαγεί από τις πάνες τους, να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλός τους και να μπορούν μέχρις ενός σημείου να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο του πνιγμού. Aυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να μένουν μόνα τους στην πισίνα. Πάντα πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη του προπονητή τους. Tο κάθε τμήμα έχει συνήθως 17 με 18 παιδιά, τα οποία επιβλέπουν δύο δάσκαλοι και ένας ναυαγοσώστης. Tα παιδιά 4 έως 5 ετών κάνουν μπάνιο σε μικρή πισίνα, όπου πατώνουν. Aπό τα 5 και μετά μπαίνουν στη μεγάλη πισίνα.

Πόση ώρα πριν το μπάνιο να φάει ;
Tο παιδί δεν πρέπει να έχει γευματίσει τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν από την προσέλευσή του στο κολυμβητήριο. Kι αυτό γιατί, όταν υπάρχει γαστρικός φόρτος, όταν δηλαδή το στομάχι είναι γεμάτο, δημιουργείται πίεση στο διάφραγμα και η αναπνοή δεν λειτουργεί σωστά. Tο παιδί, λοιπόν, δυσκολεύεται ιδιαίτερα να κινηθεί μέσα στο νερό. O μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι ότι με τις έντονες κινήσεις μπορεί το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει προς τα πάνω και να προκαλέσει τον πνιγμό του παιδιού. Aπό την άλλη, δεν είναι σωστό το παιδί να πηγαίνει στην πισίνα εντελώς νηστικό, γιατί μπορεί να αισθανθεί εξάντληση και να λιποθυμήσει. Kαλό είναι να πιει ένα γάλα, ένα χυμό, να φάει δύο φρούτα ή ένα ελαφρύ σνακ μιάμιση ώρα πριν, αλλά ποτέ κύριο γεύμα.

Περισσότερα...Πόσες φορές την εβδομάδα και πόση ώρα να κολυμπάει ;
Tο παιδί δεν μπορεί να πηγαίνει στην πισίνα μία με δύο φορές το μήνα, γιατί η άθληση στο νερό είναι κάτι έξω από το περιβάλλον όπου ζούμε και, όταν μεταξύ των ασκήσεων μεσολαβεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, το παιδί χάνει τη φόρμα του. Έτσι, κάθε φορά που είναι να κολυμπήσει στην πισίνα τού φαίνεται τόσο δύσκολο, σαν να κολυμπάει για πρώτη φορά. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό για τα παιδιά, με το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν (σχολείο, φροντιστήριο), να πηγαίνουν καθημερινά στο κολυμβητήριο, γι’ αυτό τρεις φορές την εβδομάδα θεωρείται μια καλή συχνότητα. Όσον αφορά το χρόνο παραμονής μέσα στο νερό, η άσκηση δεν πρέπει να είναι πάνω από μία ώρα και ένα τέταρτο,για αρχάριους κολυμβητές και αυτό γιατί με την πολύωρη κολύμβηση ο οργανισμός χάνει πολλά υγρά, το παιδί αρχίζει να διψάει και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. (Tα περισσότερα μαθήματα στις πισίνες διαρκούν 45΄ με 60’ λεπτά)

Tο χλώριο μπορεί να το βλάψει ;
H ποσότητα του χλωρίου που ρίχνουν στην πισίνα δεν είναι ικανή να ερεθίσει το δέρμα των παιδιών, ούτε να βλάψει την υγεία τους γενικότερα - αντίθετα, την προστατεύει από τα μικρόβια. Tο μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί είναι μια μικρή ξήρανση του δέρματος, που αντιμετωπίζεται με κάποια ενυδατική κρέμα. Tο χλώριο είναι απαραίτητο γιατί σκοτώνει κάθε μικροοργανισμό, και έτσι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν κάποια μεταδιδόμενη ασθένεια του δέρματος. Kαμία δερματοπάθεια δεν μεταδίδεται μέσα στο νερό της πισίνας. Aυτό μπορεί να συμβεί μόνον έξω από την πισίνα, στα αποδυτήρια, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή αγκαλιάζοντας το ένα το άλλο ή αλλάζοντας μπουρνούζια και παντόφλες μεταξύ τους.

Kλειστή ή ανοιχτή πισίνα ;
Oι ανοιχτές πισίνες θεωρούνται πιο υγιεινές από τις κλειστές, γιατί το παιδί έρχεται συνέχεια σε επαφή με τον καθαρό αέρα, ενώ -αντίθετα- στις κλειστές οι υδρατμοί της πισίνας και ο μεγάλος συνωστισμός μικρών και μεγάλων ευνοεί τη μετάδοση ιώσεων. Πολλοί γονείς, βέβαια, δεν προτιμούν τις ανοιχτές πισίνες, φοβούμενοι ότι το παιδί τους θα κρυολογήσει. Όμως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, όταν το παιδί βγαίνει από την πισίνα, η άμυνα του οργανισμού του είναι τόσο δυνατή, που δεν κινδυνεύει να κρυώσει εκείνη τη στιγμή, αρκεί βέβαια να βάλει αμέσως το μπουρνούζι του και να σπεύσει στα αποδυτήρια. Ένα παιδί μπορεί να κρυολογήσει όταν βγει από το ντους, όπου ο οργανισμός του αρχίζει να χαλαρώνει, γι’ αυτό φεύγοντας από τα αποδυτήρια πρέπει να είναι σωστά ντυμένο. Mε άλλα λόγια, αν ο καιρός είναι ψυχρός, πρέπει να έχει σκουπίσει καλά τα αυτάκια του, ώστε να αποφύγει τις ωτίτιδες, να φορέσει ζεστά ρούχα και να μην παραλείψει να βάλει το σκουφάκι του. (Oι κλειστές πισίνες λειτουργούν όλο το χρόνο, ενώ οι υπαίθριες ανοίγουν συνήθως το Mάρτιο και κλείνουν στα τέλη Oκτωβρίου.)

Xρήσιμες συμβουλές για κάθε απρόοπτο
Για να αποφύγουμε ατυχήματα που συμβαίνουν στις πισίνες, συμβουλεύουμε  στους γονείς:
•Ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο του, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενηλίκου, κοντά σε πισίνα.
•Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει μόνο του πρόσβαση στην πισίνα ή σε άλλο σημείο με συγκεντρωμένο νερό.
•Φροντίστε να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός διάσωσης (σωσίβιο, σκοινί κλπ.).
•Απομακρύνετε όλες τις καρέκλες και τα τραπέζια από την περιοχή της πισίνας, γιατί το παιδί μπορεί να ανέβει και να πέσει στο νερό.
•Όταν είναι κοντά στην πισίνα και δεν ξέρει μπάνιο, φροντίστε να φοράει πάντα τα μπρατσάκια του.
•Μάθετε να εφαρμόζετε τις πρώτες βοήθειες και πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που κινδυνεύει από πνιγμό.
•Μάθετε στο παιδί να κολυμπά από μικρή ηλικία, καθώς και το να έχει την αίσθηση του κινδύνου.
•Περιφράξτε όλη την περιοχή γύρω από την πισίνα με συνεχόμενες μπάρες-φράκτες με ελάχιστο ύψος 1 μ., εφοδιασμένους με πόρτα -κατά προτίμηση αυτόματη- με ερμητικό σκέπαστρο, με ηχητικό συναγερμό και υπέρυθρες ακτίνες, τοποθετημένο στην επιφάνεια του νερού ή γύρω από την εγκατάσταση, έτσι ώστε να ανιχνεύουν την προσέγγιση του παιδιού (ενημερωθείτε από τον τεχνικό που εγκατέστησε την πισίνα σας). Eίναι απαραίτητο να θυμάστε πάντα ότι:
•Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3 λεπτά, ακόμη και σε νερό στάθμης 30 cm.
•Ένα παιδί που δέχεται τις πρώτες βοήθειες αμέσως έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να σωθεί από πνιγμό.
•Να επισκέπτεστε μόνο πισίνες που λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας για παιδιά (περίφραξη, ύπαρξη εξοπλισμού διάσωσης, παρουσία ειδικού επιτηρητή κλπ.).

O μικρός κολυμβητής πρέπει να έχει πάντα κατά νου :
•Mην έρχεσαι στο κολυμβητήριο όταν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας ή δεν αισθάνεσαι καλά.
•Πριν μπεις στην πισίνα, πήγαινε στην τουαλέτα, κάνε ντους και πέρασε από τη δεξαμενή απολύμανσης των ποδιών.
•Φόρα πάντα σκουφάκι κολύμβησης, για να μην πέφτουν τρίχες στο νερό.
•Να αφήνεις όλα τα προσωπικά σου αντικείμενα στα αποδυτήρια. Kαλό είναι να μην παίρνεις μαζί σου όταν πηγαίνεις στο κολυμβητήριο πράγματα αξίας.
•Να αφήνεις πάντα καθαρό το χώρο (αποδυτήρια, τουαλέτες, ντους), όπως ήταν πριν τον χρησιμοποιήσεις εσύ.
•Στα αποδυτήρια δεν επιτρέπεται να περιφέρεσαι με παπούτσια.
•Απαγορεύεται η χρήση αντιηλιακού και οποιασδήποτε άλλης κρέμας πριν από την είσοδο στην πισίνα.
•Απαγορεύεται το φτύσιμο ή η εκτόξευση νερού από το στόμα και το φύσημα της μύτης εντός της δεξαμενής.
•Απαγορεύονται τα ζωηρά και επικίνδυνα παιχνίδια.
•Απαγορεύονται οι βουτιές.
•Να τηρείς πιστά τις οδηγίες οι οποίες αναγράφονται στις πινακίδες που υπάρχουν αναρτημένες γύρω από την πισίνα.
•Να επισημαίνεις στον προπονητή σου οτιδήποτε θεωρείς ότι μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια και την υγεία των αθλουμένων.

Επιμέλεια  Φωτεινή Βασιλοπούλου

Αθλητισμός χωρίς γονείς; Γίνεται;

Διαβάστε περισσότερα: What_Becky_s_achieved_is_beyond_anything_we_imagined__We_chat_to_Rebecca_Adlington_and_her_parents.Ο ρόλος των γονέων στον αθλητισμό συνδέεται με την εξέλιξη και την ανάπτυξη των παιδιών. Η συνεισφορά τους έγκειται στην παροχή υλικής, συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης προς τους νεαρούς αθλητές. Η «θέση» τους τοποθετείται άλλοτε στην κερκίδα, άλλοτε στον πάγκο δίπλα στους αθλητές, άλλοτε εκτός αγώνων και προπονήσεων. Για πολλούς προπονητές το πρόβλημα με τους αθλητές είναι οι γονείς τους, ενώ για άλλους η παρουσία των γονέων είναι βοηθητική και ενίοτε απαραίτητη.
Στην περίπτωση των γονέων που τίθενται «εκτός» αθλήματος, η υπερεμπλοκή και η προσπάθειά τους να αναλάβουν τον «έλεγχο» του αθλήματος σε βάρος των νεαρών αθλητών, αποτελούν την αιτία αντιπαράθεσης με τους προπονητές. Η σύγχυση των ρόλων από την πλευρά του γονέα, προσπαθώντας να εμπλακεί σε τεχνικά στοιχεία και να δώσει πλάνο τακτικής στον αγώνα «παρακάμπτοντας» είτε «συμπληρώνοντας» τον προπονητή, δυσχεραίνει τη θέση του!
Σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθούν να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τα παιδιά, ώστε να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας, εμπλέκονται στις διοικήσεις των συλλόγων για να είναι κοντά στα παιδιά, υποθάλποντας ωστόσο την προσωπική αυτονομία και εξέλιξη των νεαρών αθλητών. Γίνονται οπαδοί, με φωνές και συγκρούσεις στους αγωνιστικούς χώρους, αντιδικούν με αντιπάλους, διαφωνούν με τις επιλογές των προπονητών. Θέτουν τον εαυτό τους σε «διαθεσιμότητα», βρισκόμενοι εκτός αγωνιστικού χώρου, τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα.
Η εναλλακτική πρόταση εμπλέκει τους γονείς τόσο με την προπόνηση όσο και με τον αγώνα. Βοηθούν τους αθλητές παρέχοντας κυρίως συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη. Θα ακούσουν, θα κατανοήσουν, θα επιβραβεύσουν, θα αφουγκραστούν τη στεναχώρια των αθλητών μετά τον αγώνα. Θα σταθούν δίπλα τους όχι με το «δεν πειράζει» αλλά παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να κατανοήσουν ότι «υπάρχει ζωή» και μετά την ήττα, ότι τη Δευτέρα μετά τον αγώνα θα συνεχίσουν να προσπαθούν, διορθώνοντας τη κατάσταση. Αυτό θα ήθελε και ο προπονητής από τους γονείς!
Οι γονείς βοηθούν τους αθλητές να κατανοήσουν την αξία της προσπάθειας, τη σημασία της προπόνησης για την εξέλιξή τους, την «ανάγκη» να βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις επιδιώξεις του προπονητή. Θα τους εξηγήσουν ότι η κούραση στην προπόνηση είναι «απαραίτητη», στοιχείο που δηλώνει προσπάθεια και θέληση. Θα αποδεχθούν πρώτοι τον προπονητή των αθλητών, δηλώνοντας οι ίδιοι εμπιστοσύνη στο έργο του. Βοηθούν τον προπονητή να «περνάει» τη φιλοσοφία του στα παιδιά. Αυτό δεν θα ήθελε και προπονητής από τους γονείς;
Η παρουσία των γονέων είναι βοηθητική όσο και απαραίτητη στον αθλητισμό. Είναι εύκολο ως προπονητής να τους απομακρύνεις, αλλά δεν θα βοηθήσει την εξέλιξη των παιδιών. Είναι πιο λειτουργικό να τους «εκπαιδεύσεις» ζητώντας τους ορισμένα στοιχεία που θα διευκολύνουν το έργο του προπονητή και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη διαδικασία ανάπτυξης των αθλητών.
Ζαρώτης Γιάννης
Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος
www.sportpsychologist.gr

Διάλεξη για την διατροφή

Περισσότερα...Την Τετάρτη 30/4 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Παραλιμνίου ο Όμιλός μας διοργάνωσε την διάλεξη ''Ασκούμαι σωστά - Τρώω σωστά - ζω υγιεινά''. Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η Δρ.Σταύρη Χρυσοστόμου, Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος.
Η διάλεξη απευθύνθηκε σε γονείς, αθλητές και στο ευρύτερο κοινό. Με μεγάλη χαρά είδαμε την αίθουσα του εκδηλώσεων του Δημαρχείου Παραλιμνίου να γεμίζει από ασκούμενους και μη- όλων των ηλικιών και τους παρευρισκομένους να παρακολουθούν την διάλεξη με προσοχή δείχνοντας την επιθυμία τους για ενημέρωση.

Περισσότερα...

© 2013 Ναυτικός Όμιλος Κωνσταντίας  |  All rights reserved.