Η Ίδρυση

b_350_263_16777215_00_images_news_stories_coach_P6150070.jpg
Η προσπάθεια για τη δημιουργία του Ομίλου ξεκίνησε από μια ομάδα γονέων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου των οποίων τα παιδιά είχαν την επιθυμία να κάνουν μαθήματα κολύμβησης είτε για ασφάλεια στη θάλασσα είτε γιατί ήθελαν να ασχοληθούν σοβαρά με το άθλημα.
Ξεκίνησαν λοιπόν τα μαθήματα σε ιδιωτικές πισίνες (κυρίως ξενοδοχείων) που δεν πληρούσαν όμως τις προδιαγραφές αγωνιστικού κολυμβητηρίου. Παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να έχουν παρουσία σε αγωνιστικές εκδηλώσεις της Κυπριακής κολυμβητικής ομοσπονδίας.
Αφού όμως δεν υπήρχε ναυτικός όμιλος στην περιοχή οι αθλητές του ομίλου, φιλοξενήθηκαν από το Ναυτικό όμιλο Λάρνακας προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε Παγκύπριους αγώνες, προσφέροντας αρκετές διακρίσεις βαθμούς και πρώτες θέσεις στην ομάδα που τους φιλοξενούσε.
Για να καταφέρουν τα παιδιά να φτάσουν σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο οι γονείς μετέφεραν τρεις φορές την εβδομάδα τα παιδιά στη Λάρνακα για προπόνηση. Το οικονομικό κόστος της συνεχούς μεταφοράς αλλά και οι ατελείωτες ώρες που σπαταλούσαν στους δρόμους επέβαιναν εις βάρος της μόρφωσης της ξεκούρασης και της ψυχαγωγίας των παιδιών.
Τις προπονήσεις συμπλήρωναν σε ιδιωτικές πισίνες των ξενοδοχείων Pavlo Napa και Asterias χωρίς όμως να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Το κόστος για την διεξαγωγή προπονήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τους αθλητές άλλων Ναυτικών  ομίλων.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Έτσι λοιπόν οι γονείς ξεκίνησαν τις προσπάθειες για την δημιουργία πισίνας ολυμπιακών προδιαγραφών στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου με στόχο να εξυπηρετούνται τα παιδιά όλης της περιοχής. Σύμφωνα όμως με τον ΚΟΑ έπρεπε να υπάρχει Ναυτικός Όμιλος στην περιοχή για να βοηθήσει. Έτσι λοιπόν οι γονείς αναγκάζονται να μπουν στα βαθιά νερά, ξεκινώντας μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για την ίδρυση του Ναυτικού ομίλου.
Η πρώτη ονομασία είναι Ναυτικός Όμιλος Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με έδρα το Παραλίμνι. Μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 8/12/2008 μετονομάζεται σε  Ναυτικός Όμιλος Κωνσταντίας. Παίρνει την ονομασία του από την μητρόπολη της Κωνσταντίας οριοθετώντας έτσι μια μεγάλη περιοχή. Μόνιμο μέλος της Κολυμβητικής ομοσπονδίας από το 2007.
 Ο κύριος σκοπός του Ομίλου όπως περιγράφεται στο καταστατικό είναι:

-Η δημιουργία και η καλλιέργεια ενδιαφέροντος και αγάπης προς τη θάλασσα.
-Η ανάπτυξη και διάδοση των υδάτινων και θαλάσσιων αθλημάτων όπως η Αγωνιστική κολύμβηση, η υδατοσφαίριση, η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης κ.λ.π.
-Η ανάπτυξη του τουρισμού με την προαγωγή των θαλάσσιων αθλημάτων
-Η αναψυχή των μελών του Ομίλου
-Η διοργάνωση, υποστήριξη, πραγματοποίηση επιμορφωτικών διαλέξεων, σεμιναρίων, ομιλιών και συναφών εκδηλώσεων για τη διαφώτιση και επιμόρφωση του κοινού.
-Η προβολή του έργου και των δραστηριοτήτων του Σωματείου
-Το Σωματείο παραμένει εκτός από κάθε κομματική δραστηριότητα
-Η συμβολή στη βελτίωση των τρόπων διαπαιδαγώγησης των παιδιών και κοινωνικοποίησης τους μέσα από το άθλημα της κολύμβησης.

Σήμερα ο Όμιλός μας αριθμεί περίπου 120 μικρούς και μεγάλους αθλητές, έχει να επιδείξει πολύ μεγάλες διακρίσεις, Οι κολυμβητές του έχουν πετύχει 54 παγκύπριες επιδόσεις. Eχει ανακηρυχτεί πρωταθλητής Κύπρου στο Παγκύπριο πρωτάθλημα OPEN WATER το 2012, οι αθλητές του έχουν κερδίσει πάρα πολλές παγκύπριες νίκες, και συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις τιμώντας τα χρώματα της εθνικής ομάδας  Κύπρου.
Έχει να επιδείξει πλούσια κοινωνική δράση με την διοργάνωση εκδηλώσεων (χοροεσπερίδες, αγώνες θαλάσσης) και τη συμμετοχή σε παρελάσεις εθνικών επετείων και στις διοργανώσεις του δήμου Παραλιμνίου. Διοργανώνει τους θερινούς μήνες καλοκαιρινά προγράμματα εκμάθησης, και το πρόγραμμα παιδί και θάλασσα.
Παρά τη σημαντική παρουσία του ομίλου  όλα αυτά τα χρόνια, το όνειρο της κατασκευής κολυμβητηρίου από τότε (ίδρυση του ομίλου) παραμένει ανεκπλήρωτο. Η  οικονομική κρίση και η έλλειψη πολιτικής βούλησης στερούνε από τους αθλητές μας την δυνατότητα να κάνουν αθλητισμό σε ανθρώπινες συνθήκες και να συναγωνιστούν τους αθλητές άλλων ομίλων με ίσους όρους. 

Η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου παραμένει η μοναδική χωρίς κολυμβητήριο σε ολόκληρη την Κύπρο
© 2013 Ναυτικός Όμιλος Κωνσταντίας  |  All rights reserved.